Hvis du skal købe, sælge eller bygge et hus, har du sikkert allerede hørt om en bygningssagkyndig. Der er bare så mange ting at holde styr på i forbindelse med et huskøb eller hussalg, at det kan være svært at holde styr på det hele. Det er altså også helt legitimt, hvis du ikke er helt klar over, hvad en bygningssagkyndig er, og hvad du skal vide om det. Det får du dog alt sammen svar på herunder. Herunder kan du nemlig læse om alt det, du skal vide om en bygningssagkyndig; hvad det er, og hvad du skal bruge det til.  

Hvad er en bygningssagkyndig?

En bygningssagkyndig er en fagperson, typisk en arkitekt, en ingeniør eller en bygningskonstruktør. En byggesagkyndig har en byggeteknisk grunduddannelse samt en uddannelse i reglerne for bygningsgennemgang. Derudover skal en bygningssagkyndig, der beskikkes af Sikkerhedsstyrelsen, have mindst fem års erfaring med at gennemgå og vurdere bygninger. En byggesagkyndig behøver dog ikke at være beskikket af Sikkerhedsstyrelsen. Stort set alle, der rådgiver om fejl og mangler i boligen, er bygningssagkyndige. En bestikket bygningssagkyndig er dog en fagmand, der er professionel inden for dette, og som kan udarbejde tilstandsrapporter.

En byggesagkyndig kan bruges af både sælger og køber. En beskikket bygningssagkyndig skal dog bruges i forbindelse med salg af en bolig, hvis du skal have udarbejdet en tilstandsrapport. Det kan du læse mere om i de følgende afsnit.

En bygningssagkyndig i forbindelse med salg

Hvis du skal sælge en bolig, skal der udarbejdes en tilstandsrapport. Dette er i virkeligheden ikke lovpligtigt, men langt de fleste sælgere vælger at udarbejde en, de kan aflevere til køber i forbindelse med salget. Hvis du som sælger sørger for at give køberen tilstandsrapporten samt et tilbud på en ejerskifteforsikring i forbindelse med hussalget, vil køber som udgangspunkt ikke kunne rette krav mod dig, hvis denne opdager fejl og mangler ved boligen efter indflytning.

Den bygningssagkyndige kommer ind i billedet, når tilstandsrapporten skal laves. Det er nemlig en bygningssagkyndig, der sørger for at udarbejde tilstandsrapporten. Man kan altså i store træk sige, at en bygningssagkyndig er en, der er professionel i at finde fejl og mangler i og på boliger.

En bygningssagkyndig i forbindelse med køb

Hvis du skal købe en bolig, er det en rigtig god ide at kigge på boligen med en byggesagkyndig inden køb. Den bygningssagkyndige kan gennemgå boligen med dig med det formål at få øje på fejl og mangler eller ting, der kan blive problematiske med tiden. På den måde kan du få de bedste forudsætninger for at opdage, behandle og forebygge fejl ved boligen, hvis du vælger at købe den. Desuden kan du bruge den bygningssagkyndiges vurdering til at finde ud af, hvor mange penge du skal bruge på udbedringer og lignende.

En bygningssagkyndig i forbindelse med nybyggeri

Hvis du skal bygge dit eget hus – eller andre skal gøre det for dig – kan du med fordel få hjælp af en bygningssagkyndig. Den bygningssagkyndige kan bruges til at finde fejl og mangler, mens byggeriet står på. På den måde kan fejlene og manglerne nå at blive udbedret i tide. Hvis den bygningssagkyndige først kommer på besøg, når huset er færdigt, kan denne ofte blot konstatere fejl og mangler – hvilke ikke altid bare kan udbedres.