Skift bank og spar penge! | Hvordan gør jeg det og hvad koster det? FlexLife | Lånet med op til 30 års afdragsfrihed‎ | Hvad er det, og hvad får du ud af det?

FlexLife | Lånet med op til 30 års afdragsfrihed‎ | Hvad er det, og hvad får du ud af det?

Lån kan være en svær størrelse at greje, for der findes tonsvis af forskellige lån med hver deres fordele og ulemper. Forskellige låntyper henvender sig alle til forskellige segmenter, og situationer, og kan hurtigt blive svært at holde styr på.

I denne korte guide skal det handle om det såkaldte FlexLife-lån, som er et realkreditlån som særligt er fordelagtigt til boliglån. Men hvad er egentlig værd at vide om FlexLife-lånet, hvilke fordele og ulemper gør sig gældende her, og er det noget for dig? Det finder du svar på her, så du er godt klædt på til de næste mange år.

Hvad er FlexLife-lån og hvorfor opstod det?

Først og fremmest er det vigtigt at få styr på, hvad lånet overhovedet omfatter, og hvorfor der i sin tid blev behov for det. Med baggrunden i orden er du nemlig sikker på at du kan træffe de rigtige beslutninger, når låneaftalen skal indgås.

FlexLife er grundlæggende set et almindeligt realkreditlån, som på mange områder minder om et normalt flexlån, som du kender det. Det betyder altså, at renten på lånet låses fast i en vis periode, som du aftaler med det pågældende pengeinstitut, i modsætning til et fastforrentet lån som – som navnet antyder – har en fast rente indtil det er tilbagebetalt. Renten på FlexLife og et almindeligt flexlån er identiske, og renten ændres først når lånet refinansieres – altså, i princippet, at et nyt lån med en ny rente erstatter det gamle.

Der, hvor FlexLife adskiller sig fra et almindeligt flexlån er på afdragsordningen på lånet. Med et FlexLife-lån har du nemlig mulighed for at være afdragsfri i op til 30 år – altså i princippet i en periode, du selv bestemmer. Du er nemlig ikke tvunget til at være afdragsfri, men kan vælge at betale af på lånet løbende, eller påbegynde afbetalingen efter blot fem år, eksempelvis.

FlexLife-lånet blev i sin tid oprettet af Realkredit Danmark i 2017 som modsvar til de såkaldte prioritetslån som blandt andre Jyske Bank tilbyder, og som har været i stigende popularitet. Prioritetslånene minder på nogle punkter om FlexLife-lånet idet det kan tilpasses låntagerens prioriteter, men er i virkeligheden en væsentligt ringere aftale end FlexLife. I dag har andre banker, som Nordea, også indført et lignende lån.

Hvornår kan du optage et FlexLife-lån?

Der findes naturligvis en række betingelser, du skal opfylde, før du kan optage FlexLife. Et af de største områder, der er vigtigt at opfylde er, at du skal være under 60% belånt. Derudover tager de fleste pengeinstitutter – blandt andet førnævnte Realkredit Danmark – pant i din bolig, som naturligvis skal være fast. Det betyder at du normalt kan låne op til 75% af boligens værdi. Der er selvfølgelig forskellige vilkår hos forskellige institutter, så sørg altid for at læse godt op på det pågældende instituts egen hjemmeside om regler og vilkår, så du er godt forberedt.

Hvilke fordele og ulemper gør sig gældende for FlexLife?

Den største fordel ved at optage et FlexLife-lån er, som nævnt, den store grad af tilpasning, du får mulighed for. Det betyder altså, at lånet kan tilpasses dit liv komplet, så du selv styrer hvor meget du ønsker at betale af på lånet, inden for en vis tidsgrænse. Der er derfor mange ældre, særligt pensionerede, som ikke har en svingende indkomst, som vælger at optage lånet, fordi det decideret kan være en fordel for dem. Desuden er FlexLife et ”rigtigt” realkreditlån, hvilket betyder en større sikkerhed sammenlignet med banklån og førnævnte prioriteringslån.

Den helt store ulempe ved lånet er dog, at det er et noget dyrere lån at tage fordi blandt andet bidragssatsen er højere sammenlignet med andre typer lån. Denne høje sats forbliver den samme, uanset om du betaler af på lånet eller ej – i modsætning til andre typer realkreditlån, som sænker bidragssatsen når du begynder afbetalingen. Derudover er der naturligvis altid en svingende usikkerhed i renten, der kan ændre sig, hvilket i sidste ende kan betyde store ændringer for din hverdag. Er du boligejer, og har sat dig for hårdt, kan det give forholdsvist store problemer.